Терминот практити ја обележува градбата на телото и природата, и се очекува со промената на сезоните на телото, да постојат и соодвенти ефекти на Бхутас а со тоа и на градбата на Дошите. Ладното, суво време на пример ја зголемува Вата, а жешката клима ја зголемува Пита, а додека пак студеното и влажно време ја влошува Капха.
За да се одбегнат ваквите трајни влошувања кои водат дизбаланс на дошите, Ајурведа ви препорачува сезонска рутина за зачувување на балансот на дошите како што се менуваат сезоните. За секоја сезона, затоа е потребно да се зема соодветна диета (ахар), специфичен начин на живот (вихара) како и специфична рутина на живот (карја). Овие елементи ја одржуваат доша во состојба на еквилибриум и помагаат полесно да се справуваат со стресот и несаканите последици од менувањето на сезоните.
Во литературата на Ајурведа, годината е поделена на шест сезони: варсха (монсун), шарада(есен), хеманта(зима), шишира(касна зима), гиршма(лето) и васанта (пролет). Ефектот од овие обреди кон трите доши како и определениот животен стил за секоја е означен подолу:

 

Монсун :

Диета

Како треба да се однесувате

Дигестивната моќ ја намалува

Вата а телото е заслабено.

Се советува затоа да бидете доследни во вашата диета. I

Кога врне, завиткајте се строго, и конзумирајте горчлива и лута храна заедно со жито и ориз.

 Никогаш не заборавајте за ја завриете и разладите вашата вода. И доколку е можно, додадете мед.

Применете масажа со ароматични масла и чести купки.

Не применувајте дневно спиење.

Одбегнувајте движење на сонце, како и дополнителни физички вежби.

Не оддавајте се на интензивен секс.

 

Есен :

Диета

Како треба да се однесувате

Вкусните оброци, горчливи или слатки вкусови се токму за вас и вашето уживање.

Конзумирајте многу ориз, јачмен, жито заедно со заморче, зелка, сирење и млеко.

Одбегнувајте месо и јогурт.

Ова е вистинско време да примените прочистување и проверка на крвта. (За повеќе детали, видете овде Panchakarma)

Одбегнувајте дополнително капење на сонце.

Не изложувајте се на источен ветар.

 

Зима :

Диета

Како треба да се однесувате

Изложете се на врела, масна, солена храна и ориз. Исто така и на изобилство на крвјо млеко и сок од трска.

Пијте допла вода и со тоа ќе го продолжите вашиот животен век.

Одбегнувајте лесна храна за да ја смирите Вата.

Не изложувајте се на студено.

Подложете се на закрепнувачка масажа попратена со купка.

Покријте го вашето тело со доволно топли омоти.

Изложетесе на интензивно сексуално уживање.

 

Пролет :

Диета

Како треба да се однесувате

Капха која е веќе акумулирана е течна поради затопленоста и го нарушува дигестивниот систем.

Одбегнувајте тешка, масна, слатка и солена храна и пијалоци кои можат да ја влошат Капха.

 Применувајте интензивни физички вреќи и маслени масажи.

 Намалете ја вашата навика за пушење.

 Одбегнувајте секојдневни дремки. ;

 

Лето :

Диета

Како треба да се однесувате

Земајтемногу течности. Одбегнувајте дехидрирање.

Одбегнувајте храна со лут, кисел и солен вкус.

Навалете на слатка, ладна и масна храна. Месо од птици и животни се добри за вас.

Избегнувајте интензивни физички вежби и интензивен секс.

Одбегнувајте сончева светлина и штетни УВ зраци.

Уживајте во ладен ветер во вашата градина пропратен со мирис на цвеќе.

Обидете се да имате една кратка дневна дремка.

Print Friendly, PDF & Email