Детоксикација и подмладување кај Ајурведа

Панча Карма е камен темелник во Ајурведичното справување со болеста. Додека пак диетите, животниот стил и хербалните додатоци играат клучна улога во креирањето и одржувањето на здравјето; Панча Карма е процес е процес кој навлегува длабоко кон причините и проблемите и ги корегира клучните баланси на умот, телото и чувствата.
Панча Карма не е само добар за надминувањето на болеста, но исто така е корисна за одржувањето на здравјето. Ајурведа советува применување на Панча Карма во сезонските промено за да се одржи метаболизмот силен и да се заштити од отрови кои можат да се наталожат во телото и умот. Употребувајќи Панча Карма како третман за подмладување (во вид на хербални тоници или храна) особено ги зголемува полезните ефекти; го прочистува телото, го подобрува варењето на храната и го подобрува процесот на метаболизмот на умот и телото.

Што е Панча Карма? И која е рационалната позадина на оваа терапија?

Терапевтското справување кое е вклучено во Панча КАрма покрива многу аспекти и е дизајнирано за постигнување на зголемен пораст на ефектот од лековите, храната и тониците. Пред употреба на лек, храна или тоник за подмладување, клучно е телото да ги прима за да може да ги акумулира отпадоците и токсините, што значи правилно да ги елиминира. Аналогно на сето ова, доколку некој се обиде да обои некоја ткаенина која е многу валкана, тогаш обојувањето нема да даде задоволителен ефект; доколку истата ткаенина е доволно чиста, тогаш обојувањето ќе оди како подмачкано. Како надополнување на оваа терапија, многу се зголемува природниот имунитет овозможувајќи дополнителна заштита од болести и нарушувања.
Постојат неколку елиминирачки процедури во Панча Карма кои помагаат во отстранувањето на токсините:

  • Терапевтско повраќање (вамана) овозможува отстранување на желудниковата и градната празнина.

  • Чистење (врекхана) овозможува елиминација во малите црева.

  • Терапевтска енема (клистир, басти) кој делува на дебелото црево и ги елиминира тамошните отрови и го зајакнува ткивото на дебелото црево

  • Капки за нос (насија) ги чисти отровите од главата и синусите.

Масажа од топло масло и терапии за потење го подготвуваат телото за отстранување на токсините (доша) од нивните зони на делување. Овој пристап е уникатен на тој начин што осигурува заштита на поткожните ткива да не бидат повредени од процедурата на елиминација. Ова внимание за соодветна подготовка на телото пред отстранувањето од отровите е нееднакво во полето за нега на здравјето и е тоа што ја прави Панча КАрмамошне уникатна и ефикасна.
По Панча Карма, се применува одредена диета која е проследена седум дена за да се осигура застој од повторно навраќање на токсините и да не се формираат дополнителни Ама токсини во Ги –трактот.

  • Како надополнување кон претходно споменатите карми, постојат и други терапевтски техники кои Ајурведа ги нуди и кои можат да се применат или да се комбинираат за да се достигне саканиот ефект на пациентот.

  • Третманите на Панча Карка се под директива на специјалисттот Др. Сунил В. Јоши , МД и се достапни во Северна Америка во Центарот за Здравје Ајурведа во Албекирки, и во Иднија во Винакак Панчкарма Чикитсалаја.

Print Friendly, PDF & Email